Welkom

Welkom iedereen bij TEDA vzw. We zijn een associatie van gedreven en gepassioneerde mensen in dans en opleiding. Onze aandacht gaat vooral uit naar de 10 ballroom dansen (5 standard en 5 latijnsamerikaanse dansen). TEDA staat open voor elke leeftijd, elk niveau, en is toegewijd om dansers, leraaren en juryleden te begeleiden naar een niveau om meer inzicht en kennis op te doen.

Ook wij nemen onze voorzorgen tegen Covid 19. Samen met  Danssport Vlaanderen en samen met de sportdienst van Machelen zorgen wij ervoor dat alle regels worden nageleefd.  

Onze missie

TEDA, opgericht in 2018, naar het idee om alle enthousiaste, toegewijde mensen voor koppeldans samen te brengen, is een erkende dansacademie die training op een kwalitatief, professioneel niveau garandeert. TEDA is in de eerste plaats een plek voor iedereen, zonder onderscheid tussen cultuur, afkomst en religie. TEDA is een plek waar de praktijk, de theorie van koppeldans tot zijn volle te komen. Het aanleren van de juiste technieken hangt hier nauw mee samen. Of het nu gaat om fysiek, atletisch, cultureel, intellectueel, disciplinair of sociaal-recreatief, TEDA wil alle voordelen bieden die de studie van deze danssport oplevert. Iedereen is welkom!

Ballroom dansen

Ballroom dansen vinden hun roots al terug op het einde van de 16de eeuw. De dag van vandaag (sinds de jaren ’50) is het een groepsnaam voor een wel bepaalde soort/stijl van dans.

Ze waren toen onder twee namen gegroepeerd : “oude en klassieke dansen” en “moderne dansen”. Ze kunnen collectief zijn, in koppel dansen of solo;

Namelijk koppeldans, dansen met partner. Bestaanden uit 10 dansen, waaronder 5 standaard dansen en 5 latijnsamerikaanse dansen.

-5 Standaard dansen : Trage (Engelse) wals, Tango, Weense wals, Slow Foxtrot en Quickstep.

-5 Latijnsamerikaanse dansen : Samba, Cha Cha Cha, Rumba, Paso doble en Jive.

Tegenwoordig, beoefend door vele amateurs, is het ook het onderwerp van vele competities die vaak professioneel zijn, vooral voor de zeer competitieve variant van de sportdans.

Ballroom dansen/koppeldans kan al gestart worden vanaf jonge leeftijd. Kids laatste kleuterklas, Kids lagere school, Adults en Senioren kunnen deze hobby als recreatieve of sportieve activiteit beoefenen.

Opleiding

De cursussen bij TEDA zijn georganiseerd, afhankelijk van het niveau en de leeftijd van de dansers, atleten. De pedagogische benadering is vooral gericht op multidisciplinaire ontwikkeling (KLUSCE). TEDA is een academie waar iedereen met passie voor sportief-dansen, zowel praktisch als theoretisch, recreatief, als hobby, of wedstrijdgericht aan zijn trekken komt.

Lessen worden in het Nederlands gegeven niet tegenstaande Frans of Engels kunnen ook aan bod komen.

Sociaal-recreatief niveau:

-Leer om je eerste stappen te zetten samen met je danspartner;

-Motorische vaardigheden verbeteren;

-Choreografie aangepast aan het niveau;

-Plezier beleven samen met je danspartner;

-Perfectioneren van techniek op een leuke manier.

Competitief niveau:

-Aangepaste choreografie;

-Gebruik van biomechanica, adequaat voor het sportief dansen;

-Wedstrijd simulaties;

-Gebruik maken van de WDSF criteria’s

-Video analyse;

-Werken met gastleraar op regelmatige basis.

Professioneel niveau (leraren / juryleden):

-Upgrade de basistechnieken;

-Pedagogiek en didactiek leren/verbeteren;

-Kennis van de verschillende danstechnieken;

-Identificeer de behoeften van je leerling;

-Studie van de choreografische en muzikale compositie;

-Functionele analyse van het lichaam;

-Coördinatie van de verschillende body parts;

-Het verlangen en het plezier van koppeldans-dansen over te brengen;

-Dynamische uitwisselingen;

-Werken, studeren aan de hand van de WDSF boeken, Standard, Latin;

-Hoe wedstrijdkoppels begeleiden;

-Prioriteiten in het jureren van Ballroomwedstrijden(St./Lat).

Lidmaatschap

Het lidmaatschap staat open voor kinderen vanaf 5 jaar  tot senioren…. en is gebaseerd op verschillende categorieën. Uw hebt uw lidmaatschapsbijdrage, en daarnaast de bijdrage van de danslessen.

Lidmaatschap TEDA vzw.     -18 jaar:  €15,     +18 jaar: €25

Iedereen kan lid worden van TEDA vzw. Automatisch lid van Danssport Vlaanderen met periodieke tijdschrift ( Just 4 you -18,  Swing +18) en Verzekering via Danssport Vlaanderen.

* een dansjaar of een dansseizoen begint in september 2024 tot augustus 2025.


Locatie :  Sporthal Bosveld  (Polyvalente zaal) – Heirbaan 10, 1830 Machelen

TEDA Kids/Volwassenen @ Sporthal Bosveld (Polyvalente zaal), Heirbaan 10, 1830 Machelen